Natuur en Historie

 

De Veluwe is een gebied met een lange geschiedenis. Je vindt er onder andere de Zuiderzeestraatweg, dicht bij de oude Zuiderzee. En het Apeldoorns Kanaal. Dit kanaal loopt van Hattem via Apeldoorn naar Dieren en is in de 19e eeuw gegraven als vaarweg. Echter in de periode 1962-1972 werd dit fysiek verbindend element in de regio geleidelijk aan gesloten voor de scheepvaart, maar het behoort tot de top12 (historische) kanalen in Nederland en is dus zeker waard om kennis mee te maken! Stichting Apeldoorns Kanaal zet zich in om dit kanaal terug te brengen in de oude glorie en herstel van het kanaal als vaarweg. 
Aan de Groteweg 54 in Wapenveld, op de grens van de Veluwe en de Ijsselvallei en aan het Apeldoorns kanaal, ligt Vrieze’s Erfgoed. Een boeiend complex met molen de Vlijt, streekwinkel De Meulenbeld en een uitspanning met terras in de molenaarswoning.Op het erf van circa drie hectare is van alles te beleven en vanaf eind april tot en met eind september zijn er tientallen boeiende activiteiten.Kortom: Vrieze’s Erfgoed, een molenerf met gastvrij hart!

 

Vrieze’s ErfgoedMaak ook kennis met eeuwenoude bomen, bijzondere (water)molens als Daam’s MolenMolen de Fortuin, Korenmolen werklust of de Molle van Bats en de sprengen en beken. Je vindt er het zeldzame visje de ‘Beekprik’ nog. Na een cultuurhistorische wandeling door Hanzestad Hattem aan de IJssel stap je voor een adembenemende tocht in een bootje. Vaar langs de prachtige groene kanten en spot de meest bijzondere vogels in het hoge riet. Rond het middaguur leg je natuurlijk ergens aan om te lunchen of je neemt gewoon je eigen picknickmand mee!

Wil je zien wat er in de tuin allemaal mogelijk is? Bezoek De fantasietuin in Oldebroek en laat je inspireren door een grote verzameling tropische planten en sfeervolle bouwwerken(follies). Deze aparte tuin gaat je fantasie te boven en is zeker een bezoek waard!

De Fantasietuin

 

En ’s middags? Dan bieden de volgende musea je vele mogelijkheden:
Epe: Museumboerderij Hagendoorns Plaatse
Hattem: het Bakkerijmuseumhet Voermanmuseum en het Anton Pieck museum
Heerde: het Poppenspelmuseum in Vorchten
Oldebroek: Museumboerderij De Bovenstreek of breng een bezoek aan nog een echt oude Veluws winkeltje ‘Nagelhout Klompen’ aan de Zuiderzeestraatweg 687 in Hattemerbroek. Je vindt er naast klompen de leukste decoraties voor in en rond huis!Ook de moeite waard: een kennismaking met Lands Mooiste Plekje van 2011: Landal Landgoed ’t Loo. Rond 1900 zorgde de heer Warner, sinds 1907 eigenaar van Landgoed Beltgraven, voor de aanleg van een mooie tuin, een grote moestuin en een tennisbaan. Met behulp van eigen broedmachines werden in de aanwezige kippenschuren kuikens gefokt. Verder werd na verloop van tijd nog een golfterrein aangelegd. In 1932 was er op ’t Loo al elektrisch licht. De villa was in deze tijd ook al voorzien van gas en waterleiding. De familie Warner woonde van half mei tot half september op Landgoed Beltgraven. Begin jaren vijftig is het landgoed verkocht aan de Koninklijk Nederlandse Stoomboot Maatschappij uit Amsterdam en kreeg het Landgoed de bestemming vakantieoord.Landgoed ’t Loo (vroeger)Watermolens
Ga terug naar de homepagina.